Корупцията и нагласените търгове спъват германския бизнес

Търговският обмен между България и Германия достигна нов рекорд – близо 6,3 млрд. евро

17:00 20.04.2016

Неефективното публично управление, слабата правна система, непрозрачността на обществените поръчки, липсващите реформи в сферата на образованието, корупцията и престъпността от години спъват работата на германския бизнес у нас. Въпреки това едва 16% от компаниите съжаляват, че са избрали България за място за развиване на своя бизнес.

Това показва анкета „Бизнес средата в България“, направена от Германо-Българската индустриално-търговска камара. В същото време въпреки недостатъците на бизнес средата в България, икономическите отношения между двете държави се развиват в положителна посока.

Проучването изтъква и недостатъците за инвестиране у нас. Германският бизнес задава два основни въпроса, от една страна – докога проблемите ще бъдат неразрешени, а от друга – докога фирмите въпреки трудностите ще успяват да развиват своя бизнес.

Все пак фирмите виждат и предимствата за правене на бизнес у нас – ниската данъчна тежест, евтината работна ръка и членството на страната ни в Европейския съюз.

През 2015 г. търговският обмен между България и Германия е достигнал нов рекорд от близо 6,3 млрд. евро, което представлява 6,5% ръст спрямо предишната година, показват данните на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия. Европейската държава остава и основният търговски партньор на България и най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. 

По данните на БНБ само за миналата година преките германски инвестиции у нас достигат 175,6 млн. евро, което нарежда страната на втора позиция след Холандия. За сравнение през 2014 г. те са с 275,6 млн. евро по-малко.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: корупция | странични ефекти | общ доход на лице от домакинство | Георги Христов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини