Проф. Любен Тотев:

Водят се преговори за увеличаване на студентските стипендии

Те може да са факт още през новата учебна година

12:16 31.05.2016

Водят се преговори за увеличаване на стипендиите за студентите, както и за отпускане на държавна стипендия за отличен успех и повишаване на минималната такава. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите.

Той добави, че е възможно новите размери на стипендиите да влязат в сила през новата учебна година.

Във връзка с приетата стратегия за развитие на висшето образование и промени в Закона за висшето образование от гледна точка на начина на финансиране Тотев отбеляза, че досега парите са следвали студентите, а сега ще се тръгне по по-различен начин. Сега ще се определя по-голяма тежест за качеството на обучение. 

Финансовото разпределение на ресурсите според резултатите за качество ще се повиши поетапно от 25% до 60% до 2020“, коментира той по повод приетите промени за начина на финансиране на висшето образование.

С промените Рейтинговата система на висшите училища ще се използва по-ефективно, смята Тотев. Той допълни, че трябва да се доуточнят някои от параметрите, които да дават по-реална оценка на спецификата на различните ВУЗ-ове.

Той коментира още, че не съществува нещо като приоритетни и неприоритетни специалности.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: рейтингова система | образование | промени | система | ръст на БВП | бегачи | харчове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини