За поредна година България е най-корумпирана в ЕС

Популизмът и неравенствата задълбочават корупцията, посочват от „Прозрачност без граници“

10:18 25.01.2017

За поредна година България е най-корумпираната държава в Европейския съюз. Това показва годишният доклад на неправителствената организация „Прозрачност без граници“. Страната ни заема 75-о място в Индекса за възприятие на корупцията на България през 2016 г. от общо 176 държави от цял свят.  Странат ни дели тази позиция с Турция, Кувейт и Тунис.

В предишната класация за 2015 г., държавата ни е била 69-а от общо 168 страни и отново последна в ЕС. Резултатът на страната от 41 пункта (максималните 100 пункта означават възприятие, че няма никаква корупция) остава непроменен.

„Прозрачност без граници“ изготвя индекса от 1999 г. и през този период усещането за корупция в България винаги е било много над средното ниво. Нещата обаче започват да се влошават след 2009 г., а след 2011 г. проблемите се задълбочават.

От страните от ЕС в подреждането за 2016 г. преди България са Гърция (69-а), Италия (60-а) и Румъния (57-а). Унгария е на 57-о място, Хърватия – на 55-о, а Словакия – на 54-о.

От държавите от региона най-напред е Словения (31-а), Кипър е 47-и, Сърбия –72-а, Албания и Босна делят 83-ото място с други страни, а Македония – 90-а. Най-назад от балканските държави, на 95-о място, е Косово.

Русия и Украйна делят 131-ото място с Казахстан, Иран и Непал.

Най-слабо корумпираната държава е Дания (с 90 пункта), следвана от Нова Зеландия (също с 90 пункта) и Финландия (89 пункта). Четвърта е Швеция, а пета – Швейцария. Челната десетка допълват Норвегия, Сингапур, Холандия, Канада и Германия.

На обратния полюс, на последното 176-о място е Сомалия (10 пункта). Южен Судан е 175-и (11 пункта), а Северна Корея е 174-а (12 пункта). Сирия е 173-а, а Либия, Судан и Йемен си поделят 170-ата позиция. Афганистан е 169-и, Гвинея-Бисау – 168-а, а Ирак и Венецуела си поделят 166-ото място.

„Прозрачност без граници“ предупреди, че в страните с популистки лидери, дошли на власт с обещания за промяна на статуквото и премахване на корупцията, този проблем се задълбочава, съобщи AP.

Според доклада популистките и автократични лидери обикновено налагат още по-корумпирани системи в страните, където са обещали реформи.

Председателят на организацията Хосе Угас дава за пример Унгария и Турция, чиито индекси са се влошили през последните години, докато Аржентина се е придвижила на по-добра позиция след свалянето на популисткото правителство.

Резултатите за 2016 г. открояват връзката между корупцията, неравенството и популизма. Те взаимно се подхранват и затварят в омагьосан кръг корупцията и неравномерното разпределение на властта и на богатството в обществото, отбелязва неправителствената организация. Когато традиционните политици не успеят да се справят с корупцията, хората стават цинични.

Те все по-често се обръщат към популистки лидери, които обещават да разбият цикъла на корупцията и привилегиите, но това по-скоро задълбочава, отколкото намалява напреженията, подхранващи възхода на популизма, посочва „Прозрачност без граници“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ЕС | реформи | корупция | популизъм | Innovative Educator | закон за имиграцията | Маршалови острови

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини