Експерти: Минимална пенсия от 300 лв. ще преструктурира целия пенсионен модел

Сега не е времето да се прави това, категоричен е Пламен Димитров

09:00 16.11.2016
"Минимална пенсия от 300 лева означава преструктуриране на целия пенсионен модел и редица несправедливости спрямо всички, които получават 301 лв. пенсия. Не е времето сега да се прави това. В този момент е популизъм да се предлага подобно решение". Това коментира президентът на КНСБ  Пламен Димитров в сутрешния блок на Нова тв по повод искането на Патриотичен фронт минималните пенсии да станат 300 лв. и замяна на плоския данък от 10% с прогресивен.

Убеден съм, че и в двете предложения има заряд, но съм убеден, че не му е времето сега - между първо и второ четене на бюджет, който е правен по друг начин и с друга философия, да се правят такива радикални промени", подчерта Димитров. 

Президентът на КНСБ заяви, че когато има ново правителство, то може да обмисли данъците, които са несъразмерно ниски, и тогава да се преценят тези възможности. 

Икономистът Николай Василев обясни, че всеки, който разбира от публични финанси, знае, че няма как пенсиите да нараснат до 600 лв. и това е абсолютно вредно и нереалистично. "За да се увеличи двойно минималната пенсия, трябва да се увеличи двойно брутният вътрешен продукт", поясни той.

Според него това е възможно да се случи след 6 години, но не и сега. Според Василев през следващата година трябва да имаме бюджетен излишък. "2016 и 2017 са години, в които трябва да имаме бюджетни излишъци, а не да харчим с дефицити", допълни икономистът. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БВП | Пламен Димитров | пенсии | бюджет | Николай Василев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини