Франция вдига минималната заплата само с 9 евроцента

Решението на правителството разгневи някои леви синдикати

11:18 20.12.2016
Френското правителство обяви, че минималната заплата от 2017 г. няма да получи друг стимул, освен автоматичното повишение с 0,93%. 

Въпреки обещанията на президента на Франция Франсоа Оланд, че ще се фокусира до края на мандата си върху борбата за най-слабите, хората на минимална заплата няма да бъдат зарадвани тази година, пише изданието The Local.

Увеличението се равнява на девет евроцента от минималното почасово възнаграждение, което ще се увеличи от 9,67 евро на 9,76 евро. Това означава, че месечната минимална заплата ще нарасне с около 14 евро до 1466 евро преди облагане, или 1141 след облагане с данъци. 

Решението на управляващата партия разгневи някои леви синдикати, очаквали значителна промяна. Междувременно експерти препоръчаха на Министерството на труда да няма голямо увеличение, тъй като това може да навреди на крехката френска икономика. 

За последно френската минимална заплата е получавала голямо увеличение след избирането на Франсоа Оланд през 2012 г., когато беше повишена с 2%, припомня Фокус. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: повишение | Франция | Франсоа Оланд | минимална заплата

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини