ГЕРБ най-после обявява кандидата си за президент

Най-вероятни кандидати са Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев и кметът на Бургас Димитър Николов

09:16 02.10.2016
Три дни преди крайния срок за регистрация в ЦИК и един месец преди президентските избори, ГЕРБ най-после ще представят своя кандидат за „Дондуков“ 2. Това ще се случи в неделя, 2 октомври, след 11.00 ч. в НДК. В началото на седмицата председателят на партията Цветан Цветанов обяви, че 99% това ще са или председателят на парламента Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на Бургас Димитър Николов. Малко по-късно вече стесни кръга, като каза, че кандидатът е семеен и не е кмет.

Първоначално кандидатурата на ГЕРБ трябваше да бъде обявена през август, след това срокът беше удължен до средата на септември и в крайна сметка бе избран последният възможен срок. Според политолози причината за забавянето е, че ГЕРБ всъщност нямат кандидат. Решението зависи от премиера Бойко Борисов, който в последните месеци няколко пъти промени критериите към вероятно бъдещия президент. В един от случаите той дори описа себе си като най-добър кандидат.

В тази връзка думите на Цветанов, че четиримата посочени са сигурни само на 99%, позволява да се спекулира, че в крайна сметка министър-председателят може сам да влезе в битката. Последните социологически проучвания показаха, че кандидатът на ГЕРБ ще заеме високия пост, независимо кой е той.

Според Любен Дилов-син бавенето от страна на ГЕРБ е неуважение към избирателите. „Не разбирам тази логика да се обяснява на хората как нищо не зависи от тях. А това, че не се обяви по-рано означава, че според тях и магаре да предложат, ще го изберем“, каза журналистът пред Нова телевизия.

Според Цвета Караянчева, депутат от ГЕРБ, не може да става въпрос за неуважение спрямо избирателя. Според нея забавянето е с цел да не се даде възможност на опонентите да "оплюват" техния кандидат.  "Още не сме го обявили, а офанзивата вече е огромна", оплака се депутатът. Тя обяви, че кандидатът е бил определен още преди няколко месеца и е един от четиримата посочени. "Всеки един от четиримата може да поеме отговорността да бъде държавен глава", каза Караянчева и добави, че избраният има външнополитически опит и контакти.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | президент | Закон за приватизация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини