Големи фирми ще търсят кадри от градове с висока безработица

Над 5000 свободни работни места отварят компаниите в „Тракия икономическа зона“

Снимка: Economic.bg

Големи индустриални компании, опериращи в най-големия индустриален център в у нас – „Тракия икономическа зона“, ще набират нови работници от райони с висока безработица. Това обявиха компаниите на съвместна пресконференция, предаде репортер на Economic.bg. За да намерят необходимите кадри дружествата организират информационна кампания в различни български градове съвместно с JobTiger.

Инициативата за стратегическо търсене на кадри, която ще запознае местните общности в различни райони на България с нуждите на компаниите, ще се проведе в 20 български града и ще протече в няколко фази. Първият етап стартира през януари догодина и ще се проведе в Сливен, Монтана, Ловеч, Бяла Слатина и Стамболийски. Кампанията дава възможност цели семейства от тези и други градове да се преместят и установят в Пловдив. 

„Решихме да се ориентираме към областни и по-малки градове с традиции и потенциал в индустриалното производство, тъй като установихме, че притежават неоползотворени възможности за развитие и сериозен кадрови потенциал“, посочи Пламен Панчев, председател на „Тракия икономическа зона“.

Кампанията ще продължи и извън България. По-нататъшен етап ще обхване Молдова, Украйна, Македония, Северна Гърция и др.

„Тракия икономическа зона“ ще продължава да се развива, за да привлече големите миграционни потоци на работници в страната. Над 5000 нови служители търсят предприятията в клъстера, като 1000 от тях са висшисти с инженерни специалности, 2000 специалисти със средно техническо образование и 2000 нискоквалифициран персонал.

Компаниите вече работят с университетите по различни програми за подпомагане на студентите в избора на бъдещото им професионално развитие. Най-добре представилите се получават стипендии, стават стажанти и имат възможност за професионално обучение и шанс да бъдат взети на работа за постоянно.

„Дейността ни в Пловдив е от ключово значение за компанията както в България, така и в цяла Европа. Набирането на кадри е много важно и все по-трудно. Работим върху увеличаване на привлекателността ни като работодателска марка от гледна точка на технологии и кариерно развитие. Прилагаме различни политики и сме готови да участваме във всякакви полезни инициативи“, обясни Уве Чирнер, мениджър в АББ България.

Община Пловдив също участва в инициативата и може да осигури достатъчно места в училищата и детските градини за записване на децата при преместване на цели семейства, подчерта Стефан Стоянов, зам.-кмет с ресор образование и бизнес развитие.

Градът под тепетата се наложи като индустриален лидер в България и продължава да привлича инвестиции от цял свят. Местната власт работи по различни програми, които подпомагат образованието, включително такава за дуално обучение, чрез образователно-индустриален борд. 

„Целта ни е да помогнем на образователната система да се реформира по-бързо и да подготвим повече квалифицирани кадри. Тези процеси отнемат повече време, затова подкрепяме инициативата за привличане на таланти в региона и сме готови да работим за това“, обясни Стоянов.

Инициативата има дългосрочни перспективи. Тя цели да покаже на родителите, че децата им могат да си намерят добре платена работа с възможности за кариерно развитие в България, вместо да емигрират в чужбина.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | работни места | градове | Пловдив | WeChat Pay | резервни чаасти | крадени автомобили

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини