ЕС забрани вноса на птици от Украйна

Регистриран е птичи грип в една от областите в страната

ЕС забрани вноса на птици от Украйна

Държавна служба по въпросите на безопасността на хранителните продукти и защитата на потребителите на Украйна е получила официално съобщение за забрана на износ на птиче месо и продукти от всички райони на Украйна към Европейския съюз. Забраната е свързана с регистриран високопатогенен птичи грип в Херсонска област.

От ведомството съобщават, че с цел възстановяване на износа от други украински региони, които не са засегнати от птичи грип и въвеждането на регионализацията, в ЕС се търси повече информация за мерките, предприети за ликвидиране на болестта.

Ведомството подчертава, че в съответствие с международните си задължения Украйна е информирала международните търговски партньори за мерките, които ще предприеме за ограничаване на разпространението на болестта, както и е изпратила обръщение към основните си търговски партньори. Птичият грип е регистриран през ноември в село Новоалександровка в Херсонкса област.

По данни на държавната статистическа служба износът на птици от Украйна към Европа за периода януари-септември 2016 г. съставлява 2.37 тона, а сумата се изчислява на 36.37 млн. долара.

Коментари: 0