IT фирми се обединиха срещу вдигането на данъците

Спекулирането с темата ще доведе отлив на инвестиции

18:32 16.12.2016

Браншовите асоциации на високотехнологичния сектор у нас предупредиха, че продължителното присъствие на темата за увеличаване на данъците в България ще доведе до силен отлив на инвестиции, от което ще загубят всички и пряко потърпевши ще бъдат гражданите и домакинствата.

В открито писмо до представителите на властта и лидери на водещи политически партии - Българската аутсорсинг асоциация, БАСКОМ, БАИТ, ИКТ Клъстер и Автомобилен клъстър - изразиха категоричната си позиция срещу завърналата се в публичното пространство тема за промяна на данъчното облагане в България.

В становището се посочва, че е необходимо обединяването на усилията на всички ангажирани страни в подкрепа на установилата се дългосрочно предвидима и устойчива нормативна и данъчна среда у нас.

Компаниите подчертават, че финансовата и социална стабилност са възможни само при устойчива бизнес среда, осигуряваща основните икономически показатели: трудова заетост, размер на доходите, събираемост на данъци и социални осигуровки, стандарти и стабилност на платежния баланс чрез стимулиране на износа.

Допълнителен риск е други държави от Централна и Източна Европа да се наложат като по-атрактивни дестинации за инвестиции и бизнес, се казва в становището.

Данните показват, че тези индустрии се превръщат в структуроопределящи за българската икономика, благодарение на все по-голямото засилване на внедряването и работата с високи технологии. Доказателство за тенденциите са броят на заетите служители, които са над 5-6% от работната ръка в страната, както и високият темп на растеж на размера на заплатите и възнагражденията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | инвестиции | говеда | каси за самообслужване | балкански проекти | протекционистка политика

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини