Пешеходците са невинни при катастрофа на пешеходна пътека

Те не се считат за съпричинители на инцидента, решиха депутатите

11:41 13.01.2017

Пешеходците не носят отговорност при катастрофа на пешеходна пътека, реши Парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за движението по пътищата.

При пътнотранспортно произшествие (ПТП) с пешеходец на означена пътна маркировка – пешеходна пътека, когато водачът е превишил разрешената максимална скорост за движение или е нарушил друго правило от Закона за движението по пътищата, имащо отношение към произшествието, пешеходецът не се счита за съпричинител за настъпване на съответното произшествие, записаха депутатите. Последната редакция на текста беше предложена от Нели Петрова (ГЕРБ) и одобрена със 79 гласа „за“ и 3 „въздържал се“.

По казуса с правата на пешеходците на пешеходна пътека има противоречива съдебна практика. Основният спор е дали при произшествие пресичащият е съпричинител на инцидента или вината е изцяло на шофьора.

Два от органите на съдебната власт – Висшият съдебен съвет (ВСС) и Висшият адвокатски съвет (ВАдС) постановиха, че пешеходците нямат абсолютно право при пресичането на зебра.

Темата е особено наболяла, тъй като от 2013 г. насам има над 2000 катастрофи на пешеходни пътеки. Сред основните причини са бързата скорост, с която карат шофьорите и неправилно пресичане на пешеходците. Тези инциденти нерядко вземат и жертви.

Нели Петрова от ГЕРБ посочи, че предвид случаите на оправдани шофьори, които са превишили скоростта, карали са с алкохол в кръвта, дрогирани или без книжка, е крайно време депутатите като законотворци да предприемат мерки, за да се сложи край на войната по пътищата.

Парламентът реши още, че ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на стъкла, различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пешеходни пътеки | закон за движение по пътищата | шофьори | ВСС | Алианц | Силва Зурлева | 9 юли | Интелигентни трафик системи | Фу Куок

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини