Русинова: Минималната заплата трябва да се определя по нов начин

Според социалния министър през 2017 г. механизмът трябва да се промени

Разработването на нов метод при определянето на минималната работна заплата (МРЗ) трябва да е сред приоритетите за 2017 г. на следващото правителство. Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова в ефира на Bulgaria On Air. Според нея през следващата година трябва да се търси съгласие между социалните партньори за нов механизъм за минималното възнаграждение, „така че да се вземат под внимание обективни критерии като производителност на труда, инфлация и др.

Бизнесът настоява за промяна на модела на определяне на минималните работни ставки. Сега бизнес сдруженията и синдикалните организации се договарят за минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности, а държавата еднолично определя МРЗ.

В края на 2015 г. работодателите поискаха системата на МОД да отпадне, а вместо прагове, да се определят различни МРЗ по дейности и по региони. Тогава социалният министър, който беше Ивайло Калфин от АБВ, обеща следващото договаряне да се случи по нов начин. Това обаче не се случи, а работодателите заплашиха, че тази година няма да водят преговори. Стъпка в посока нов модел не беше направена и от новия министър Зорница Русинова.

Тъй като работодателите отказаха да се договарят, Русинова беше принудена да запази праговете за 2017 г. без промяна.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: минимална заплата | Зорница Русинова | Пуерто Рико

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини