ВиК дружествата пилеят над 60% от питейната вода в България

Тези загуби се начисляват върху сметките на потребителите

Над 60% от питейната вода в България се пилее. В резултат на недобро управление и лоша инфраструктура 28-те ВиК дружества в страната пилеят огромна част от водния ресурс на държавата, а през годините назад ситуацията при много от тях се влошава, а едва при няколко има подобрение. А за всичко това плащат крайните потребители, които се товарят с разходите на дружествата, свързани с пилеенето на водата.Протоколът от заседанието на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), проведено на 11 януари 2017 г., показва, че в Добрич общите загуби на вода по мрежата надхвърлят 84%. Т.е. на всеки 100 литра, изпомпвани от общинското "ВиК" ЕООД – Добрич, 84 литра изтичат в земята. А от години ситуацията става все по-зле. Данните показват, че по-план досега дружеството е трябвало да намали загубите до 49%. Това вероятно обяснява и изключително ниската събираемост на потребителските задължения – малко над 60%, която също е рекордна за България.

Не е по-добре ситуацията и в Сливен. Градът на 100-те воеводи пилее над 82% от водния си ресурс. Въпреки че изграждането на водния цикъл там е на финала си, след многогодишно изграждане и скандали, местното ВиК дружество не успява да се справи с проблема. Все пак там хората си плащат малко по-редовно водата и събираемостта на задълженията е около 75%.

Отличникът в тази класация е русенското В и К дружество. Там загубите са под 42%, а планът е преизпълнен със 7 процентни пункта. В Смолян ситуацията също е сравнително добре. Там загубите са малко над 45%, а преизпълнението на плана е с 3.8%. „Софийска вода“ също се справя добре и загубите на дружеството са под 50%. То също така има преизпълнение на заложения план за свиване на загубите.

Пълният списък с В и К дружествата и тяхното справяне с предоставянето на услугата, можете да видите ТУК.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: вода | нови заместник-председатели | Филип Морис | главнокомандващ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини