Властта и опозицията в Сирия подписаха мирно споразумение

То ще започне да действа от 30 декември

14:47 29.12.2016

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че властта и опозицията в Сирия са подписали редица документи, сред които и сделка за прекратяване на огъня. Тя ще влезе в сила в полунощ на 29 срещу 30 декември, предаде ТАСС.

"Току-що пристигна съобщение, че днес, преди няколко часа,  се е случило нещо, което не само чакахме дълго, но и работихме усилено да се случи. Подписани са три документа. Първият е между сирийското правителство и въоръжената опозиция за прекратяване на огъня на територията на Сирийската арабска република. Вторият документ е комплект от мерки за контрол на режима за прекратяване на огъня. А третият е заявление за готовност за започване на мирни преговори за сирийско установяване", каза Путин.

По думите на Путин съгласието е постигнато след преговори с посредничеството на Русия, Иран и Турция, продължили две месеца. Според него договореностите за Сирия са "крехки" и изискват особено внимание и търпение. "Всички постигнати договорености, както ние с вас прекрасно разбираме, са доста крехки. Те изискват особено внимание и търпение, професионален подход към тези въпроси и постоянен контакт с нашите партньори", заяви той на срещата.

Присъствието на руските въоръжени сили в Сирия ще бъде намалено. "Съгласен съм с предложението на Министерството на отбраната да намалим присъствието си в Сирийската арабска република. Той категорично каза, че Русия ще продължи борбата срещу международния тероризъм и ще продължи да подкрепя легитимното сирийско правителство в борбата срещу тероризма", каза Путин.

Той призова всички страни в конфликта и страните с влияние върху ситуацията да подкрепят постигнатите споразумения и да вземат участие в преговорите в Астана. Очаква се, че страните в конфликта ще се съберат в столицата на Казахстан през втората половина на януари 2017 г.

Според съобщение от Военновъздушните сили на Сирия примирието няма да се прилага към терористичната групировка „Ислямска държава” и „Джабхат ан-Нусра”, както и свързаните с тях организации. „Споразумението за прекратяване на огъня има за цел да създаде подходящи условия за процеса на политическо решение на кризата", пише още в документа.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Сирия | споразумение | примирие | държавно саниране

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини