Газовата асоциация съди КЕВР заради такса "задължение към обществото"

Според председателя на организацията Пламен Павлов крайната цена на суровината за потребителите се увеличава необосновано с около 5%.

13:23 05.09.2017

Българската газова асоциация (БГА) е завела дело срещу Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради методиката по формирането на цената на природния газ.

Експртите оспорват включването на компонента "задължение към обществото" в цената за потребителя", пише в официална позиция БГА. Те обвиняват регулатора в "манипулативни игри с цената на природния газ".

Според тях посочената добавка е била направена по директива на ЕС през 2014 г., за да вмени на енергийните предприятия определени задължения по сигурността на снабдяването, защита на околната среда и енергийната ефективност. Тези разходи обаче не би трябвало да се прехвърлят в тежест на крайния потребител, както е в момента. От браншовата организация настояват таксата "задължения към обществото" да отпадне изцяло.

"Поради липса на адекватна реакция и с цел защита на обществения интерес БГА е завела дело във Върховния административен съд против наредбата на КЕВР с цел промяна на модела за формирането на крайната цена на газта.

Изводите им са направени на базата на анализ на бизнес средата и действащата нормативна уредба. Според председателя на организацията Пламен Павлов крайната цена на суровината за потребителите се увеличава необосновано с около 5%.

Увеличаването на крайната цена на природния газ за потребителите пречи на развитието на газовия сектор в страната, смятат специалистите.

За да решат проблема, от браншовата организация са направили предложения пред държавните институции за 10 изменения и допълнения на 3 основни закона – Закона за енергетиката, Закона за устройството на територията и Закона за обществените поръчки.

От БГА настояват и за бързата либерализация на газовия сектор, въвеждане на входно–изходен тарифен модел и развитие на националния пазар. Формирането на тарифния модел ще бъде обсъдено по-късно днес от енергийния министър Теменужка Петкова и енергийни компании. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цена | съд | природен газ | потребители | КЕВР | такса задължение към обществото | методика | Българската газова асоциация

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини