Официално: Създателят на Angry Birds излиза на борсата

Rovio Entertainment ще предложи акции за около 30 млн. евро в опит да се върне към растеж

Официално: Създателят на Angry Birds излиза на борсата

Снимка: AngryBirds.com

1084 ~ 1 мин. четене

Финландското студио за мобилни игри и анимация Rovio Entertainment обяви днес официално намерението си за първично публично предлагане (initial public offering - IPO) на акции на фондовата борса в Хелзинки. Първоначална информация за това се появи още преди повече от месец и се смята за очакван ход с цел растеж на компанията.

Компанията, която прави популярната мобилна игра Angry Birds и едноименния 3D филм, обяви, че ще бъдат предложени книжа за около 30 милиона евро от най-големите й акционери

"Доволни сме от силното представяне на компанията в последните години. Планираното публично предлагане ще предложи на акционерите ни възможност да участват в успеха на Rovio", се казва в изявление на президента на компанията Мика Ихамуотила.

След години на спадащи приходи, съкращения и преструктуриране, Rovio излезе на печалба през 2016 г. заради успеха на филма Angry Birds 3D и възстановените покрай него печалби от игрите.

От компанията заявиха, че първичното публично предлагане ще засили растежа на компанията и ще позволи да потърси евентуални придобивания.

По публичното предлагане работят банките Carnegie, Danske и Deutsche Bank.

70% от Rovio е собственост на Trema International, компания, притежавана от Кай Хед - чичо на един от създателите на компанията Никлас Хед. Сред другите инвеститори в студиото са фирмите за рискови инвестиции Accel Partners и Atomico.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg