Барселона забранява старите автомобили

Градът и още 39 общини ще спрат от движение колите, регистрирани преди януари 1997 г.

10:41 07.04.2017

Движението на автомобили, регистрирани преди януари 1997 г., ще бъде забранено в Барселона и заобикалящите я 39 общини. Мярката ще важи за делничните дни и цели да се понижат на емисиите изгорели газове с 30% в следващите 15 години. Решението, което ще влезе в сила на 1 януари 2019 г., се очаква да засегне около 7% от автомобилите в и около Барселона, което ще рече около 106 000 коли, регистрирани преди 1997 г.

Нещо повече, преди влизане в сила на решението, властите ще могат да спират от движение въпросните стари автомобили още от 1 декември 2017 г., когато бъдат установени много високи нива на замърсяване на въздуха. 

Счита се, че влошеното качество на въздуха в Барселона е причината за около 3500 преждевременни смъртни случая годишно.

Според "Гардиън" властите в Барселона смятат, че могат да спечелят подкрепа за този си ход, предлагайки безплатен обществен транспорт на тези хора, които се откажат от старите си коли.

„Жителите на Барселона ясно заявиха в проучвания, че искат да се борят срещу замърсяването на въздуха, тъй като то предизвиква сериозни здравословни проблеми,” коментира заместник кмета Жанет Санц, която отговаря за въпросите на екологията. 

Със забраната на старите автомобили властите вярват, че могат да редуцират вредните емисии с 10% през следващите пет години, като по този начин се приближат много близо до препоръките на Световната здравна организация.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: забрана | движение | Барселона | замърсяване | въздух | стари автомобили