Германия иска да блокира срещата на НАТО в Турция

Тя не е единствената страна, която негодува срещу предстоящото домакинство

08:26 01.06.2017
Германия се стреми да предотврати бъдещето домакинство на Турция на срещата на върха на Алианса, която ще бъде проведена следващата година, съобщава Deutsche Welle.. 

Тя не е единствената страна, която е против провеждането на срещата в турския град Истанбул. Други съюзници от Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) също негодуват срещу предстоящото домакинство.

Твърди се, че Германия, Франция, Нидерландия и Дания са опитали да блокират провеждането на срещата на НАТО в Турция.

Съгласие с това са дали още 18 страни от Европейския съюз, както и Канада. Те се обявиха срещата да бъде проведена в Брюксел.

Припомняме, че на срещата във Варшава през юли 2016 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган покани лидерите на 28-те членки на Алианса да проведат срещата на високо равнище в Истанбул през 2018 г. 

Алиансът все още не е обявил официалното си решение, но до момента се смяташе, че поканата на Ердоган ще бъде уважена. 

Сред причините за отказа на някои от лидерите да се срещнат в турския град световните медии посочват нежеланието им да се повишава международният статус на Анкара. Междувременно Белгия е изразила готовност да бъде домакин на срещата. Окончателното решение за провеждането й ще бъде ясно в края юни. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Германия | НАТО | среща | Истанбул | Алианс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини