Делото срещу кмета на Пловдив влиза в съда

Иван Тотев е обвинен в престъпление по служба, донесло финансови загуби за града

15:04 05.07.2017

Специализираното звено „Антикорупция“ внесе в съда делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, съобщават от прокуратурата. Той е обвинен в престъпление по служба, свързано с изграждането на зоокът в града. Зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски и кметът на район „Западен“ Димитър Колев също са подсъдими по случая.

Според събраните доказателства пловдивският кмет е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – гр. Пловдив, като процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя „Запрянови 03“ ООД в нарушение на Закона за обществените поръчки.

Освен това тази процедура е проведена и без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването ѝ и не е била одобрена количествено – стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ – Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 689 869.70 лв.

„В този размер е и щетата за община Пловдив. Настъпили са значителни вредни последици и от неимуществен характер. Формирано е недоверие в обществото към разходването на бюджетните средства на община Пловдив при извършване на дейности от обществено значение, както и съмнение в публичността и прозрачността на разпределяне на бюджетните средства”, пишат от обвинението.  

Иван Тотев е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. Колев и Кацарски са с мярка за неотклонение „Подписка“.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разглеждането на делото.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съд | дело | прокуратура | обвинение | престъпление | Иван Тотев | зоокът | подсъдими

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини