Най-интересните кътчета в Европа, които си заслужава да бъдат посетени

Сред включените дестинации в индекса на Mastercard е и българският град Пловдив

Снимка: Pixabay
21:02 27.06.2017

Пътешествениците непрестанно търсят вдъхновение при избора на ново място, което да посетят у дома или в чужбина. За да направи почивката им незабравима, Mastercard разкрива Топ 44 на най-интересните скрити кътчета, като подчертава най-специалните, непознати и достъпни дестинации за пътуващите в Европа.

Начело на класацията се нарежда област Астурия в Северна Испания с невероятния манастир Ковадонга, спиращия дъха храм, който все още не е пренаселен с туристи и въпреки това предлага разумни цени. Малта се нарежда на втора позиция със средновековния град Зебуг, а на трето място е регионът Залцкамергут в Австрия с красивото езеро Халщат. 

В класацията намира място и родният ни Пловдив, който привлича вниманието като един от най-старите населявани градове в света. Като основен акцент за гостите на града е посочен Античният театър, както и малките калдъръмени улички.

 

ТОП 15 на най-интересните кътчета

 

1. Астурия и манастира Ковадонга, Испания

9. Регионите Волос и Пелион, Гърция

2. Мдина и Зебуг, Малта

10. Велика планина, Словения

3. Региона Залцкамергут, Австрия

11. Кашуби, Полша

4. Азорските острови, Португалия

12. Наарден, Холандия

5. Пераст, Черна Гора

13. Нос Колка, Латвия

6. Леднице - Валтице, Чехия

14. Дунавската делта, Румъния

7. Остров Паг, Хърватия

15. Балатон, Унгария

8. Остров Сааремаа, Естония

 

  

Най-интересните кътчета в Европа (вижте всички тук) са подбрани от Mastercard с помощта на информация от местни блогъри, пишещи за пътувания, както и от експерти в туризма. Дестинациите са подредени в зависимост от тяхната красота, населеност, методи на разплащане, цена за престой и удобство.  


31% от анкетираните българи посочват, че последно са посетили Гърция за почивка в чужбина. Интересен факт е, че на същия въпрос 13% от анкетираните румънци посочват България като дестинация. Други популярни дестинации, където българите предпочитат да отдъхнат, са Италия и Испания.

„Експертизата на Mastercard за местата, където хората предпочитат да харчат, даде като резултат уникален списък с препоръки, които позволяват на пътешествениците да сравняват различни дестинации според тяхната атрактивност, удобство и цена,“ заяви Адам Блейк, директор на международния център за изследвания по туризъм в университета Борнемут. „Информацията от Mastercard, съчетана с препоръките на местните, прави този пътеводител много информативен дори за най-запалените туристи.“

Картите се превръщат във все по-верни партньори при пътуване

Пътешествениците в Европа все повече и повече разчитат на своите карти при резервация на своята почивка и дори повече по време на пътуване. Потребителско проучване, съставено от Mastercard през 2016 г. в 12 държави в Европа, разкрива, че 55% от пътуващите използват картата си за резервация на полети, настаняване и други разходи преди пътуване, а 45% - по време на самата почивка. Повечето от тях обичат да пътуват на кратки разстояния в рамките на собствената си страна или в съседство.

Същото изследване сочи, че 38% от българите са използвали разплащателна карта, вместо кеш по време на последната си почивка, като същият процент са предпочели този метод за плащане и преди самото пътуване.

Картодържателите в Европа са похарчили в чужбина с 12% повече отколкото през 2015 г., като пътуващите харчат най-много за хотели, дрехи и ресторанти по време на пътуване и използват картата си по-често в хранителни магазини, ресторанти, барове и транспорт. Австрия, Норвегия, Швейцария, Исландия, Естония са страните, в които посетителите плащат най-често с карта. 

“Все повече хора по света се възползват от предимствата на пътуването без пари в брой, било то по работа или за удоволствие. В Mastercard помагаме а почиващите и хората, които пътуват по бизнес, да се възползват по най-добрият начин от престоя си преди, по време и след тяхното пътуване, като им подсигуряваме сигурни, иновативни и лесни раплащателни решения. Създадохме списъка с най-интересните кътчета, за да помогнем на всички пътуващи да планират нови и вълнуващи приключения до дестинации, които наистина заслужават да бъдат посетени,” заяви Хавиер Перез, президент на Mastercard за Европа.

За да осигури спокойствието на пътешествениците по време на тяхната почивка, Mastercard предоставя няколко съвета,  които да вземат предвид:

·         Да се запознаят с услугите, които картата им предоставя като сигурност и услуги за пътуване и почивка, които могат да направят преживяването им още по-специално.

·         Да уведомят банковата или финансовата институция за дестинацията на пътуването си, за да има възможност за бърза реакция, ако това се наложи.  

·         Да запазят номера за загубена или открадната карта в телефона си, ако се наложи да я блокират.

·         При плащане в ресторант или кафене да помолят сервитьора да донесе до тях ПОС терминал  или да отидат до него за приключване на сметката.

·         Да не записват PIN кода си на хартия или на телефона си.

·         Когато плащат с картата си в чужбина, това трябва да бъде винаги в местната валута, за да се възползват от най-добрия курс при обмяна.

·         Да проверят извлеченията си и да докладват за измама до 30 дни. Ако нещо изглежда съмнително, да се обадят в банката.

·         Услугата Mastercard zero liability ви защитава от неидентифицирани трансакции – за поръчки, които не сте направили вие.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | MasterCard | Пловдив | кътчета

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини