Направиха първа копка на комплекс „Пивоварница Каменица“

Инвестицията е 2 млн. евро и ще създаде 50 нови работни места

14:00 19.09.2017

Днес бе направена първа копка на нов мултифункционалния комплекс „Пивоварница Каменица“. Инвестицията на „Каменица“ АД е в размер на близо 2 милиона евро, като ще даде възможност на около 50 души да започнат работа.

На събитието присъстваха заместник-министърът на икономиката  Лъчезар Борисов, Димо Димов, генерален директор на „Каменица“ АД, Георги Тотев, кмет на град Пловдив, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ), Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Белгия, Томислав Дончев, заместник министър-председател.

Церемонията се състоя на бул. „Източен“, на терена, на който ще бъде изграден уникалния по рода си комплекс. 

По думите на заместник-министър Борисов насърчаването  на инвестициите е един от основните  приоритети на Министерството на икономиката. „За мен е важна синергията между инвестицията, която „Каменица“ АД прави днес и историята на Пловдив“, подчерта той. 

Лъчезар Борисов допълни, че  най-големият капитал и предимство на България са хората, квалифицираната и работоспособна работна ръка, която е гаранция за успеха на всеки инвеститор.

Пловдив е сред общините със структуроопределящи предприятия за индустрията на България, която се е утвърдила като промишлен център и обособена икономически-активна зона, благодарение на наличието на инфраструктура за реализация на продукти и стоки в сектора на услугите. „Компанията е избрала страната ни именно заради стратегическото разположение, традициите в пивоварството, добрата инфраструктура и квалифицираната работна ръка. Затова и все повече фирми от различни сектори се насочват към България, за да реализират успешен бизнес“, каза още заместник-министърът на икономиката.

Мултифункционалният комплекс ще бъде специално място, което ще предостави възможност на любителите на бира в България да се насладят на уникални бирени преживявания, вдъхновени от опита и страстта на майстор-пивоварите. Почитателите на кехлибарената напитка ще могат да проследят пътя на една бира от идеалното комбиниране на нейните основни съставки до отпиването от перфектно сервираната студена халба в комфортна и уютна среда. Колекционерите и любителите на историята на „Каменица“ ще могат да задоволят своята страст в посетителския център с колекция от предмети и сувенири на марката. А изкушените от кулинарни предизвикателства ще преоткриват своите вкусове чрез различни съчетания на крафт бира или сезонни предложения пиво със специални храни. Амбицията на майстор-пивоварите на „Пивоварница Каменица“ е да предложат богато портфолио от специално приготвени бири и за най-взискателните вкусове.  

„Пивоварница Каменица“  ще се простира на територия от общо 3500 кв. метра и ще включва микропивоварна за производство на крафт бира, посетителски център, посветен на 135-годишната история на „Каменица“, ресторант-бирария, магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за провеждане на културни и социални събития. Това ще е специално място, носещо духа и бирената традиция, в което любителите на бирата ще могат да откриват уникални рецепти и вкусове. Строителството на комплекса ще стартира тази есен, като се очаква той да отвори врати през 2018 г. и да осигури разкриването на около 50 нови работни места.  
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инвестиция | първа копка | комплекс | пивоварница Каменица