Откриват граничен пункт "Кайнарджа"

България и Румъния ще извършват съвместен контрол на ГКПП

Снимка: briagnews.bg
12:41 27.09.2017

Граничен пункт "Кайнарджа", който свързва България и Румъния, най-накрая ще бъде открит, става ясно от решение на Министерски съвет. Пускането на пункта е в изпълнение на българо-румънско споразумение от 2012 година. 

Разположеният край Силистра граничен пункт ще бъде контролиран от българските и румънските гранични полицейски органи, съгласно Регламент на Европейския парламент. Преминаващите през сухопътните гранични пунктове лица и превозни средства ще бъдат спирани само веднъж с цел извършване на проверки при влизане и излизане. 

От 2007 г. е в сила и междуправителствено споразумение между България и Румъния за съвместен контрол за преминаване на границата.

По силата на Споразумението и в съответствие с Кодекса на шенгенските граници, шосейният граничен преход е изграден на румънска територия, като са предвидени съоръжения за гранични проверки както на румънските, така и на българските гранични полицейски органи.

Припомняме, че изграждането на отсечката между село Кайнарджа и Липница започна през 2010 година. Тя бе завършена през 2012 г., когато бе рязана и лента, но пет години след това граничният пункт не функционираше.

Очаква се с пускането му да се облекчи производителите и земеделските стопани от региона, които реализират продукцията си в Румъния.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Румъния | граница | отваряне | ГКПП | Кайнарджа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ