Държавата стартира стажантска програма за чиновници

Одобрен е списъкът на специалностите, с които може да се кандидатства

13:52 27.09.2017

Студени от различни специалности ще могат да кандидатстват за стаж в държавна администрация и да получават стипендии. Размерът на месечната стипендия се определя в зависимост от бюджета на конкретната структура, но няма да надхвърля 330 лв.

Правителството прие днес списъка със специалностите, които са включени в програмата. Той се актуализира всяка година по предложение на администрациите. През 2018 г. са включени строително инженерство, геодезия, информационни системи и технологии, публична администрация, аграрни науки.

Целта е да се привлекат бъдещи служители, които се обучават в специалности, необходими за администрацията, още преди да са завършили. Одобрените стипендианти ще имат наставник по време на стажа си и ще са задължени да работят в съответната структура минимум три години след завършване на висшето си образование.

В нея могат да кандидатстват студенти – български граждани, които са завършили трети курс по специалност, включена в списъка. Изборът се провежда от комисия в съответната администрация на три етапа – подбор по документи, писмен изпит и интервю. 

Стипендиантска програма за първи път е регламентирана в Закона за държавния служител.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: администрация | стаж | специалности | стипендиантска програма

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини