В Китай строят градче, покрито с дървета

Целта на проекта Forest City е да помогне в борбата с вредните емисии

Снимка: Stefano Boeri Architetti
22:27 27.06.2017
Всеки е чувал и вероятно виждал сгради, които са „облицовани“ с растителност, чиято идея е да спомогнат за намаляването на вредните CO2 емисии в големите градове. На някои места по света тази практика дори е заложена в местните законодателства, които изискват от строящите инфраструктура да предвидят зелени площи по фасадата или покрива на сградата. Макар и на места това да е по-разпространено като практика, все още не е масово явление. Какво би станало обаче, ако със зеленина се покрие цял един град и дали ефектът би бил по-голям? 

Такава идея вече е в ход. В покрайнините на Лиуджоу в Китай стартира строителството на първия в света зелен гард Forest City. Своеобразният град-гора ще приюти 30 000 души, които ще живеят в сгради, покрити с растителност. Проектът е на италианското студио Stefano Boeri Architetti. 

Целта е ясна – намаляване на замърсяването на въздуха и по-конкретно с 1 млн. вредни емисии. Сградите ще бъдат максимално екологични и ще разчитат на геотермална енергия, като ще събират слънчева топлина посредством соларни панели. 

Логично, транспортната мрежа също ще бъде „зелена“. Системата се базира на идеята за електрически превозни средства и железопътна линия, която ще свързва селището с близкия Лиуджоу. 

Лиуджоу Forest City ще се простира на 175 хектара площ и в него ще има както жилищни сгради, така и офиси, хотели, болници и училища. Проектът се осъществява съвместно с китайските власти. 

Ако всичко върви добре, благодарение на проекта ще се абсорбират почти 10 000 тона CO2 и 57 тона други замърсители годишно. В добавка на това ще връща в атмосферата около 900 тона чист кислород. 

Очаква се проектът Forest City да бъде завършен до 2020 г., пише Engadget.  

Проектът е знаков за визията на Китай за бъдещето, което включва по-екологична градска среда. Едва ли обаче тези зелени центрове ще се превърнат в повсеместни. Една от основните пречки пред това не е нещо друго, а различните климатични условия по света, не всички от които могат да благоприятстват развитието на флората. 

Именно заради това не е случайно, че италианският архитектурен екип се е насочил към колаборация с Китай. В страната лесно може да се отглежда растителност, тъй като там рядко термометърът пада под 0 градуса. 

При всички положение, Forest City е лъч надежда, че обществото постепенно узрява за такива зелени идеи и проекти. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | екология | град | замърсяване | градска среда | Forest City | зелени градове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини