Два американски миноносеца навлязоха в Черно море

Това се случва в рамките на планирана операция по сигурността

09:28 18.02.2018
Американският есминец „Рос“ е преминал Босфора и е навлязъл в Черно море, а няколко часа по-късно го е последвал и ескадреният миноносец „Карни“. Това предаде ТАСС, позовавайки се на Шести американски флот.

Според официалната информацията целта на двата американска кораба е  свързана с провеждането на морски операции по сигурността. Навлизането им в Черно море е в рамките на графика на военноморските или на САЩ по поддържането на регионалната стабилност и съвместимостта със съюзниците и партньорите от НАТО. 

За послено два американски бойни кораби са се намирали в Черно море едновременно по време на американско-украинските учения Sea Breeze през в юли 2017 г.

„Решението да изпратим едновременно два кораба в Черно море беше взето по-рано, а не като реакция на каквото и да било“, увери командирът на разрушителя „Карни“ вицеадмирал Кристофър Грейди. 

Той добави, че Черноморският регион е от стратегическо значение за мира и стабилността. Продължаващото присъствие на ВМС на САЩ в там „демонстрира нашия ангажимент към регионалната стабилност, сигурността на морската навигация на нашите партньори в Черноморския регион и колективната защита на нашите съюзници от НАТО“, посочи Грейди.

Той обясни, че по своя характер корабите са мобилни и гъвкави сили и ВМС са способни по уникален начин да предоставят надеждни сили за защита на нашите интереси по целия свят“, коментира още Герйди. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Черно море | САЩ | НАТО | сигурност | бойни кораби | миноносец | военна операция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини