Експерт: Огромните просрочени задължения на Здравната каса са от години

Според Мария Петрова проблемът с дълговете е бомба със закъснител, която гръмва в най-неподходящия момент

Това, което се случва в момента в Касата, е просто много закъсняла реакция, защото тези пари, които Здравната каса дължи, не са от вчера. Това каза за БНР специалистът по медицинско право Мария Петрова, според която това е сериозен проблем, с който всички, които работят в тази сфера, следва да са запознати.

„И, ако – било проф. Плочев, било министър Горанов, било министър-председателят, са изненадани от тези суми, това показва абсолютната им неподготовка по въпроса“, добавя тя.

Според нея проблемът с дълговете е бомба със закъснител, която гръмва в най-неподходящия момент, когато трябва да се подпише Националният рамков договор в здравеопазването. Тя изтъкна, че при преговорите по Рамковия договор за пръв път са били удовлетворени изискванията на лекарите за по-добро финансиране на работата им, което е предполагало и по-качествени здравни услуги за гражданите.

Припомняме, че преди да стане здравен министър Кирил Ананиев дълги години бе зам.-финансов министър и член на Надзорния съвет на НЗОК. Той би трябвало да знае реалното финансово състояние на Касата и да е предоставял тази информация при съставянето на бюджета ѝ.

Вчера финансовият министър Владислав Горанов изпрати писмо, адресирано до всички членове на Надзорния съвет на НЗОК, до председателите на лекарския и зъболекарския съюзи, както и до здравния министър Кирил Ананиев. В него той изразява учудването си от огромното разминаване в размера на просрочените задължения по официални и неофициални данни. Също така той препоръчва в никакъв случай да не се подписва Рамковия договор, преди Държавната финансова инспекция да установи истината.

Миналата седмица опозицията цитира писмо на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, което е изпратено до парламентарните групи, и с което той разкрива реалния, според него, размер на задълженията, за които не са предвидени пари в бюджета на НЗОК. От изнесените данни стана ясно, че към началото на 2018 г. задълженията към европейски здравни фондове са 271.3 млн. лв. Към 31 януари 2018 г. просрочените задължения, т.е. тези, които не са платени в уговорения срок, възлизат на 133.6 млн. лв., а към 31 декември 2018 г. техният размер се очаква да бъде 207.3 млн. лв.

Горанов от своя страна цитира официалните данни от финансовия отчет на Касата, според които за миналата година са посочени просрочия от 77.5 млн. лв.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НЗОК | здравна каса | Владислав Горанов | Кирил Ананиев | просрочени задължения | Камен Плочев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини