Фондът на фондовете търси кой да разпредели 353 млн. лв. за градско развитие

Парите ще бъдат насочени към градско развитие, енергийна ефективност, туризъм и културно наследство

Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФМФИБ), познат като Фонд на фондовете, стартира процедура по подбор на финансови посредници за „Фонд за градско развитие“ (ФГР) по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Инвестициите по програмата са на стойност 353.3 млн. лв. Парите са предназначени за финансиране на проекти за градско развитие в 39 града. Те ще се осъществяват чрез три регионални фонда - ФГР София - 87.4 млн. лв. , ФГР Северна България - 130.4 млн. лв. и  ФГР Южна България - 135.5 млн. лв.

Парите ще бъдат насочени към градско развитие, енергийна ефективност, туризъм и културно наследство по 2 приоритетни оси – "Устойчиво и интегрирано градско развитие" и "Регионален туризъм".

По първата приоритетна ос инвестициите ще се осъществяват в проекти, свързани с облагородяване на градската среда, градски транспорт, зони с потенциал за икономическо развитие, спортна и културна инфраструктура. В рамките на оста „Регионален туризъм“ ще бъдат финансирани проекти, свързани с националното и световното културно наследство. 

Финансовите посредници трябва да осигурят управлението на портфейла и отговарят за структурирането и договарянето на общото финансиране от ФГР в съответствие с договорената инвестиционна политика. Те трябва да осигурят съфинансиране от частен инвеститор с минимум 30% от общото финансиране от ФГР за всеки допустим инвестиционен проект.  Предоставените средства от фонда ще представляват кредити с гратисен период от 36 месеца в зависимост от сектора на инвестиране, с максимален срок на погасяване от 20години. 

Фондът на фондовете обещава и гаранции към кредитите, които частично покриват риска от съфинансиране. За да могат да се възползват от тях обаче финансовите посредници ще трябва да осигурят не по-малко от 40%  от общото финансиране от ФГР за всеки допустим инвестиционен проект. 

Крайният срок за подаване на заявления за конкурса е 29 декември 2017 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: оперативни програми | градско развитие | фонд на фондовете

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини