Илхам Алиев - силният човек на Азербайджан

Противниците му го обвиняват, че се опитва да създаде политическа династия

Алиев гласува на изборите днес
Алиев гласува на изборите днес
Снимка: БТА
Петдесет и шест годишният азербайджански президент Илхам Алиев управлява от 15 години и се очаква да спечели без проблеми днешните президентски избори. Противниците му го обвиняват, че се опитва да създаде политическа династия.

Син и наследник на президента Гейдар Алиев - бивш офицер от КГБ и комунистически лидер, управлявал от 1969 г. до 2003 г. практически без прекъсване - лидерът в Баку промени конституцията, за да засили контрола на семейството си над страната.

Той създаде възможност за евентуално предаване на властта на 19-годишния му син Гейдар. Освен това назначи за своя първа вицепрезидентка съпругата си Мехрибан Алиева - офталмоложка, известна с красотата си, която непрестанно се появява по телевизията.

Произхождаща от влиятелното семейство Пашаеви, с репутацията, че контролира собствена финансова империя, избрана за депутат през 2005 г., Мехрибан Алиева понякога е смятана за възможен бъдещ наследник на съпруга си.

Илхам и Мехрибан Алиеви - сн. БТА

Поддръжниците на президента посочват, че той и баща му са успели да превърнат малката бивша съветска кавказка република в процъфтяващ производител на въглеродни горива, станал енергиен доставчик на Европа.

Но критиците подчертават, че бащата и синът са смазали всякаква опозиция и са използвали властта си, за да натрупат състояние, измервано в милиарди долари.

Роден на 24 декември 1961 г., Илхам Алиев говори свободно английски, френски и руски. Завършил престижния Институт за международни отношения в Москва, той дори е преподавал в това учебно заведение от 1985 до 1990 година.

Предполагаемо богатство

Контролът на семейството Алиеви над Азербайджан всъщност започва много преди 90-те години.

Влиятелна фигура от съветската епоха, Гейдар Алиев се е издигнал в редиците на КГБ, като става местен ръководител на организацията, преди да стане председател на Азербайджанската комунистическа партия от 1969 г. до 1982 г., а след това да влезе в Политбюро, ръководния орган на СССР.

През 2003 г., след смъртта на Гейдар Алиев, който извърши успешни маневри, за да поеме ръководството на Азербайджан две години след обявяването на независимостта през 1991 г., наблюдателите смятаха, че синът му - строен младеж с репутация на обичащ казината комарджия - е зле подготвен да поеме поста.
Но с петролно богатство, възлизащо на милиарди долари, Илхам Алиев успя да се възползва от бързия икономически растеж и следваше прагматична линия между големия руски съсед и Запада, докато в същото време потискаше безкомпромисно всякаква опозиция.

"Целта му изглежда е политическа среда, в която династията Алиев е без конкуренция", гласи западна дипломатическа грама, разкрита от сайта Уикилийкс.

Богатството на семейство Алиеви е тема, която в Азербайджан трудно може да бъде обсъждана открито.
Разследвания откриха следи на офшорни предприятия. Според разследващата журналистка Хадиджа Исмаилова, Алиеви контролират значителен дял от азербайджанския банков сектор, строителството и телекомуникациите.

"Алиеви са присвоявали националните богатства на Азербайджан в продължение на десетилетия и са натрупали огромно тайно състояние", заявява пред АФП Исмаилова, която прекара 17 месеца в затвора от 2014 г. до 2016 г. по обвинения, които според нея целят да я накарат да замълчи.

През 2010 г. в. "Вашингтон пост" съобщи за съществуването на луксозен имот в Дубай, оценяван на 60 милиона евро. Като собственици са записани синът на сегашния президент - Гейдар, който по това време беше ученик - и дъщерите му Арзу и Лейла.

Илхам Алиев винаги е отричал всички отправяни му обвинения в корупция и в нарушаване на правата на човека.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: избори | Азербайджан | Илхам Алиев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини