Нови жалби заплашват да забавят изграждането на Тол системата

Две компании протестират срещу избора на „Капш трафик солюшънс“

Изграждането на дългоочакваната Тол система изглежда среща поредния проблем, който може да забави още процеса. Преди десетина дни Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви своя избор за строител на съоръжението. Това е австрийският консорциум „Капш трафик солюшънс“, който получи максимално възможните точки за техническа оценка – 100, а освен това предложи с близо  50 млн. лв. по-ниска цена от другия допуснат до финалния етап участник.

Оказва се обаче, че за пореден път процедурата се обжалва и то от две фирми, които са отпаднали на по-ранен етап от конкурса. Това става ясно от думите на регионалния министър Николай Нанков по време на изслушване от депутати в Народното събрание, цитиран от "Монитор". В последствие информацията бе потвърдена официално и от регионалното министерство.

Министърът коментира, че след запознаване с жалбите, държавата ще пледира за бързо произнасяне на институциите и компетентните органи, най-вече Комисията за защита на конкуренцията и за да се избегне ново забавяне на процедурата, ще бъде поискано  предварително изпълнение на договора с фирмата – изпълнител.

„Знаем, какъв риск поемаме, но нямаме нито ден за губене“, беше категоричен регионалният министър и допълни, че за пет месеца нещата по тол системата са придвижени почти до необратим край, а екипът е готов  да направи всичко необходимо да изпълни поетия ангажимент от следващата година системата да бъде въведена.

Засега не е ясно кои са двете компании, които обжалват избора на „Капш“. В настоящата процедура имаше общо шестима кандидати. Освен австрийската фирма оферти подадоха „Сиела Норма“ АД, чешката „Толлнет“, „БГ път“, Обединение "Телетол" ДЗЗД и консорциум „Тол България“.

До последния етап достигнаха „Капш трафик солюшънс“ и „Тол България“. Втората получи 66.67 точки на техническата оценка и предлагаше да изгради системата за 194 млн. лв.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: жалби | строител | тол система

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини