Правителството пак ще стартира концесията на Летище София

Намерението на правителството да даде Летище София на концесия бе обявено за първи път в края на 2015 г.

16:13 09.01.2018
Процедурата за отдаване на Летище София на концесия, която за първи път бе обявена в началото на 2016 г., ще бъде рестартирана до един месец. Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски, който днес присъства на пускането на новия път до Терминал 2. По думите му новият срок е бил определен след среща с консултантите по сделката - Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

„Надявам се до края на председателството да приключим с подаването на офертите“, каза Московски.

Намерението на правителството да даде Летище София на концесия бе обявено за първи път в края на 2015 г. с проекта на  Закона за държавния бюджет. Процедурата бе стартирана в началото на 2016 г. последваха няколко удължавания на сроковете, за да се включат още инвеститори. В крайна сметка процедурата бе спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков заради установени нарушения.

Част от средствата от концесията трябва да отидат за спасяването на БДЖ. От парите ще бъдат заделени и за обновяването на Терминал 1 – ще бъдат купени 7 ръкава и 5 входа-изхода за пътници с капацитет на обслужване 3 млн. пътници годишно.

Сред спряганите кандидати за концесионери на столичното летище се спрягаха операторът на летището в Манчестър, операторът на летището в „Ататюрк“ в Истанбул, германската Fraport, която оперира летищата във Варна и Бургас и още една турска фирма - Limak, която е в обединението, изграждащо ново огромно летище на мегаполиса край Босфора.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: концесия | Ивайло Московски | Летище София | концесия на Летище София

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини