Huawei „прокървя“ под удара на политическите игри

Компанията отчете рязко забавяне на растежа

Huawei „прокървя“ под удара на политическите игри

БТА

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Huawei отчете рязко забавяне на растежа през първата половина на 2020 г., като причините за това могат да се намерят в продължителните санкции на САЩ срещу китайската компания, както и в глобалната пандемия от коронавирус.

Гигантът от Шънджън отчете приходи от 454 млрд. юана (64.23 млрд. долара), което представлява едва 13.1% ръст на годишна база в сравнение с над 23% увеличение за първото полугодие на 2019 г. Тазгодишният ръст на приходите е най-бавният за първите шест месеца от 2013 г. насам. 

Huawei вероятно е усетил известно въздействие на пандемията от коронавирус, която удари силно глобалната икономика. Но компанията продължава да страда от санкциите на САЩ, които миналата година я поставиха в „черен“ списък, ограничаващ достъпа на китайския производител до американски технологии. 

Вследствие на това например Huawei загуби правото да полазва услугите на Google, като Gmail, Google Maps и YouTube, както и операционната система Android. Отсъствието им от новите телефони на бранда отблъскват някои от западните потребители. 

През тази година атаките срещу Huawei продължиха, като американската администрация последно въведе правило, според което чуждестранните играчи, използващи оборудване за производство на чипове от САЩ, трябва да получат лиценз, преди да могат да продават тези полупроводници на Huawei. 

Междувременно китайският технологичен гигант очаква и решението на Лондон относно участието на Huawei в бъдещите 5G мрежи на страната. 

Офанзивата срещу производител номер едно на телекомуникационно оборудване и номер две при смартфоните се разрази на по време на търговската война между САЩ и Китай, както и на фона на предстоящото масово изграждане на мобилни мрежи от ново поколение. 

За разлика от сега, през миналата година Huawei успяваше да държи финансовите показатели на добри нива, но още тогава анализаторите изтъкнаха, че влошаването неизменно предстои. По всичко личи, че 2020 г. ще е трудна за китайския гигант, а пандемията от коронавирус само носи още сол в отворената рана.

Коментари: 0