Apple свали над 2500 игри от китайския App Store

Премахнатите приложения са генерирали общо $34.7 млн. брутни приходи в Китай преди да бъдат изтеглени от пазара

Apple свали над 2500 игри от китайския App Store

Снимка: appletrends.net

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Повече от 2500 мобилни игри бяха премахнати от китайския магазин за приложения на Apple в началото на юли, което по данни на SensorTower е четири пъти повече спрямо същия период на миналия месец.

Причината за регулациите е получаването на лицензионни изисквания, които технологичната компания доскоро заобикаляше, пише Reuters.

Apple беше задължила всички създатели на платени игри до края на юни да предоставят издаден от правителството лицензионен номер, който им позволява да вграждат допълнителни покупки в самото приложение. Този критерий се изпълнява от магазина за приложения на Android – Google Play, отдавна. Не е ясно защо досега Apple си позволяваше да заобикаля тази формалност.

Сред по-известните игри, които бяха премахнати от App Store в Китай, са хитът на Supercell – “Hay Day”, “Nonstop Chuck Norris” от Flaregames и “Solitaire” от Zynga, посочват от SensorTower. „Тези игри са недостъпни от повече от 5 дни, но важното е в бъдеще отново да могат да се теглят от магазина за приложения“, сподели Ранди Нелсън, ръководител на мобилната статистика в SensorTower.

От компанията добавиха, че не знаят отделните причини за премахването на всяка една игра, но рязкото изчезване на голям брой от тях било забележимо. Игрите, премахнати през първите седем дни на юли, са генерирали общо 34.7 млн. долара брутни приходи в Китай и са свалени над 133 млн. пъти в страната.

През последните години Китай затегна контрола над най-големия пазар на видео игри в света. Апликациите, който съдържат възможности за допълнителни покупки на предмети, бонуси, и виртуални монети, често са изправени пред дълги процеси по одобрение и получаване на лиценз.

През февруари видео играта „Plague Inc”, чиято популярност нарасна покрай коронавирусната пандемия, беше премахната от китайския магазин за приложения на Apple, след като регулаторите заявиха, че съдържанието ѝ е незаконно. Тя нямаше необходимия лиценз и анализатори твърдят, че е било малко вероятно да получи такъв.

Коментари: 0