Обратно в офиса: Каква ще е новата реалност?

След преминаването на хората в режим на „хоум офис“ се появиха теории за изчезването на необходимостта от офиси

Обратно в офиса: Каква ще е новата реалност?

Снимка: Pixabay

Преди избухването на пандемията от коронавирус пътуванията по света, особено по работа, бяха нещо нормално.

Предизвикателството, пред което се изправи цял свят, наречено Covid-19, напълно промени обичайния модел на работа и офисите по цял свят останаха празни в продължение на няколко месеца.

Според последното изследване на кариерния сайт Totaljobs, направено между 7000 човека, 54% от американците искат да се върнат в офисите. Работата обаче никога няма да бъде същата.

Носенето на предпазни маски за лице е задължително в голяма част от затворените обществени пространства в много страни по света. Възможно ли е обаче в офиса по 8 часа да се носи маска? Отговорът на този въпрос е не, според Шон Маквой, директор на вътрешния изпълнител Portview. „За нас е необичайно да обикаляме с маски и ръкавици. Решение на проблема трябва да се търси в пространството“, уточни той за CNBC и казва, че трябва да се мисли в насока на промяна на работните пространства.

За Лео Къртис, мениджър на продуктовия маркетинг в Lenovo в Пекин, който се върна в офиса през март, това е бил „най-освежаващият момент“ от месеци насам. „Когато за първи път влязох в офиса, след месеци на работа от вкъщи, първоначално бях доста несигурен, но комуникацията с хората ми беше много  необходима. Носенето на маска определено обаче създава дискомфорт“, разказва той.

След преминаването на хората в режим на „хоум офис“ се появиха теории за това дали изобщо ще изчезне необходимостта от офиси. Според американски брокери обаче скоро едва ли ще се наблюдава превръщане на офисите в жилищни сгради. „Не мисля, че ще видим внезапно превръщане на емблематични офис сгради в жилищни“, каза Патрик Планк, агент от Linklaters.

Промяната на офис пространството обаче ще е ключово за работата от тук нататък. И именно технологиите ще са ключът към постигане на това. Вместо конференции в големи зали, където се събират много хора, служителите ще се включват в онлайн платформа, откъдето ще се провеждат срещите. Промяната в начина на работа на хората неминуемо ще „отвори врати“ за много нови млади таланти, но и ще „затвори“ за всички онези, които не успеят да се адаптират към ситуацията, пише още CNBC.

Коментари: 0