1.3 млрд. евро за обща енергийна борса

Страната ни е част от проекта, работим за постигане на свободен пазар, увери Делян Добрев

България следва норвежкия модел на електроенергийна борса, защото Норвегия е много напреднала в това отношение. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с посланика на Кралство Норвегия в България Н.П. г-жа Тове Скарстейн.

По думите на министър Добрев българското правителство работи активно за отваряне на енергийния пазар в страната.

По Норвежкия финансов механизъм е подписан и финансов меморандум към програмна област „Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници“. В рамките на програмата е включен и проектът „Създаване на европейска енергийна борса“, чиято финансова помощ е на стойност 1.3 млрд. евро.

По думите на министър Добрев прилагането на Норвежката програма в България е успешно и ще продължи осъществяването на съвместни проекти за насърчаване на зелените индустрии и възобновяемите енергийни източници ще продължи.

Посланик Скарстейн представи и възможностите за използване на грантова схема в размер на 13 милиона евро, насочена към зелената индустрия. Цел на програмата е подпомагане на бизнеса.

По думите на посланик Скарстейн сътрудничеството между двете страни в сферата на инвестициите и търговията се развива през последните години и съществува сериозен потенциал за задълбочаване на търговско-икономическите отношения. Според нея страната ни разполага с отлични възможности за износ на висококачествени вина и хранителни стоки в Норвегия.

 

Коментари: 0