1,5 млн. лева за поддръжка на пешеходните пътеки в София

С приоритет за освежаване за тези пред училищата с наближаването на 15 септември

1,5 млн. лева за поддръжка на пешеходните пътеки в София
112 ~ 1 мин. четене

1,5 млн. лева са предвидени от бюджета на Столична община за поддържане на общо 753 пешеходни пътеки в София. Специалисти потвърждават, че зебрите бързо се изтриват, но за това трябва да следят гражданите.

До края на годината в столицата ще се появяват още три пешеходни светофара на ключови кръстовища - на кръстовището на Константин Величков и парк "Свети Петър и Павел” със заявка от пешеходците, на бул. "Габрово” и "Пловдив” и при "генерал Николаев” при Подуяне, съобщава Нова тв.

Приоритет в момента обаче са пешеходните пътеки в близост до училищата, тъй като 15 септември наближава. Иначе маркировката на пешеходните пътеки се освежава два пъти годишно - през пролетта и есента, и според експертите това е достатъчно.

Община Варна отделя от своя страна годишно около 300 000 лева за маркировка, а в това число и за пешеходни пътеки. В града обаче се отказаха да боядисват вече зебрите в червено, тъй като тази боя била хлъзгава и опасна за хората, твърдят експерти. Морската ни столица може да се похвали и с 24 повдигнати пътеки.

В Русе използват иновационни техники за запазване живота на пешеходците и облекчаване на автомобилния трафик в града. Повдигнато кръстовище бе направено след поредния трагичен инцидент, в който загина жена. Четири повдигнати пешеходни пътеки вече са факт. Една такава излиза на местната хазна около 3 000 лв. И в Русе приоритетно ще бъдат подновявани пешеходните пътеки пред училища и детски градини.

Коментари: 0