1,8 млн. лева за нова подстанция

По време на ремонтите може да има нарушения в електроподаването за столичния район Красно село

ЧЕЗ ще вложи 1,8 млн. лева за подмяна на 70 кабела 10 кV и 20 кV с обща дължина 90 км към подстанция „Красно село“. Полагането на новите кабели се налага, тъй като старите са непоправимо увредени вследствие системни престъпни посегателства. Благодарение на инвестицията ще бъде възстановена сигурността на електрозахранването на 46 210 клиенти на дружеството, съобщиха от ЧЕЗ.

Ремонтните дейности започват от 23 април 2012 г. и ще продължат от 4 до 6 месеца.
До приключването на проекта потребителите, захранвани от подстанция „Красно село”, ще бъдат с намалена сигурност на захранването. Възможно е да има смущения в електрозахранването в кварталите „Гоце Делчев”, „Борово”, „Бели брези”, „Бъкстон” и в западните и източните части на „Манастирски ливади”.

С цел да възстановят в оптимално кратки срокове надеждността на електрозахранването в района служителите на ЧЕЗ ще работят и в почивните дни - създадената организация включва 8 аварийни екипа на 24 часово дежурство; 2 екипа от експлоатационно звено през работно време и 2 екипа на домашно дежурство за времето от 17:30 ч. до 05:30 ч. в работни дни и от 08:00 ч. до 08:00 ч. на следващия ден в неработни дни.

„Кражбите и посегателствата над съоръжения са сериозен проблем не само за нас, но и за нашите клиенти. Затова за пореден път се обръщаме с призив и към цялото общество да проявява будно гражданско съзнание, за да се предотвратят посегателствата над енергийни съоръжения“, каза Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.

През 2011 г. ЧЕЗ вложи 5,7 млн. лева за покриване на щетите от кражби и посегателства над съоръженията, или 8% от средно годишния обем на одобрените от ДКЕВР инвестиции. Средствата за възстановяване на щетите от престъпления от подобен характер се отделят от одобрената инвестиционна програма на ЧЕЗ. При нормални обстоятелства те можеха да бъдат вложени в реновиране и модернизация на електроразпределителната мрежа на Западна България и за подобряване на услугите за потребителите.

Подмяната на кабелите към подстанция „Красно село” е последният от трите етапа на възстановяване на щетите от увредени при кражби кабели в София. През миналата година ЧЕЗ подмени 57 км кабели към подстанция „Хиподрума“, а в началото на тази година приключи подмяната на 78 км кабели към подстанция „Витоша”.

 

Коментари: 0