10 неща, които не трябва да купуваме през 2014 г.

Модата на някои технологии отминава и те са заменени от други по-практични и по-ефективни устройства

3662 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Икономическият сайт Market Watch класира 10 технологии, които залязват и за които не е необходимо хората да си дават парите през новата година.

1. Кабелна телевизия

Разцветът на кабелната телевизия си отива. От 2004 г. насам абонатите все повече намаляват. Данни на изследователската компания IHS показват, че през 2014 г. се очаква абонатите на кабелни телевизии да намалеят с 1.3 млн. Спадът се дължи от една страна на потребителите, които преминават на по-евтини услуги като Hulu Netflix NFLX. Те осигуряват голяма част от същите програми. Другата причина е интернет, където потребителите могат да се гледат повечето от предаванията, новинарски програми и спортни игри, както и филми, директно на телевизорите.

2. Стационарни телефони

Все по-малко домакинства държат да имат стационарен телефон. Безжичните телефони са предпочитани от потребителите.

3. GPS устройства

Навигационните системи също отчитат значителен спад сред потребителите. Необходимостта от тази услуга все още съществува, но потребителите могат да я получат много по-евтино. Повечето смартфони притежават приложения, които водачите могат да използват, за да се придвижват, или могат да си изтеглят безплатно. От друга страна много нови коли се предлагат с вградени навигационни системи.

4. DVD и Blu-ray плейъри

Продажбите на DVD и Blu-ray плейъри през 2012 г. са спаднали с 20% спрямо 2011 г. по данни на изследователска компания SNL Kagan. Според експертите, потребителите все повече използват интернет-базирани услуги, а геймърите - конзоли като Xbox и One PlayStation4.

5. Хотелски стаи

Тъй като все повече туристи резервират почивки, търсенето на хотели се увеличава, съответно и цените на стаите за нощувка. По-евтина алтернатива е резервиране на апартаменти или къщи на по-ниски цени и с по-голямо пространство. Това е една полезна и разходно-ефективна алтернатива за големи групи или семейства с малки деца.

6. Телефони с двугодишни договори

Закупуването на телефон с двугодишен договор създава повече проблеми, отколкото ползи за потребителя, тъй като в рамките на този период договорът не може да се променя, без да се плати допълнителна такса. В повечето случаи с малък шрифт в плана се казва, че месечната цена ще е по-висока от първоначалната, която потребителят плаща.

7. Настолни и преносими компютри

Настолните и преносими компютри губят позиции на пазара пред таблетите през последната година, които изпълняват същите функции - възпроизвеждане на музика, споделяне на снимки, уеб сърфиране. От друга страна таблетите се предлагат по-евтино, по-леки са и по-удобни за движение.

8. Допълнително място за краката в самолета

В последните няколко години честа практика е заплащане за допълнителна екстра за краката при полет. Подобна услуга струва между 100 и 200 долара. За тази цена пътниците могат да си закупят билет за бизнес класа, където седалките са много по-удобни и услугата е от по-висок калибър.

9. Кредитни карти с точки или мили програми

Много издатели на кредитни карти са се развихрили в последните няколко години с предложения за различни награди програми, които се състоят от точки или мили. За да получат своите награди програми обаче потребителите трябва да харчат повече, за да получат "безплатно наградата". Много от тези карти идват и с годишни такси, които варират от 30 до 75 долара.

10. Цифрови камери

Модата на малкия размер и елегантен външен вид на цифровите камери вече си отива. Потребителите, които искат висококачествени снимки, се насочват към по-големите DSLR (цифрови огледално-рефлексни) фотоапарати. Други предпочитат да разчитат само на едно приспособление - техният смартфон.
Коментари: 0