10% от офисите в Лондон скоро може да станат неизползваеми

Кралството придвижва напред стратегията си постигане на въглеродна неутралност

10% от офисите в Лондон скоро може да станат неизползваеми

Снимка: Twenty20

408 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Около 10% от офисите в Лондон скоро биха могли да станат неизползваеми заради предстоящото обновяване на правила за енергийна ефективност, сочи анализ на водеща компания за недвижими имоти Colliers International. Съгласно бъдещите стандарти, които ще бъдат въведени през 2023 г., сградите в Англия и Уелс с рейтинг под клас „Е“ няма да могат ад се отдават под наем. Според изчисленията около 20 милиона квадратни метра работно пространство в британската столица, което представлява почти една десета от общия запас площи, не отговарят на тези правила.

Предстоящите мерки идват като част от по-широките усилия на правителството за въглеродна неутралност. Новите правила въвеждат класификация за енергийна ефективност от „А“ до „G“ – като в категория „А“ попадат най-екологичните, докато в „G“ най-малко.

Анализът на Colliers повдига въпроса за бъдещето на офис сградите и то във време, когато много служители работят дистанционно на фона на продължаващата пандемия от коронавирус. Здравната криза показа, че много професии могат да се извършват и от дома.

Това е като двоен удар за тези сгради“, коментира Андрю Бърел, главен икономист в сектор имоти в Capital Economics пред CNBC.

В допълнение, същото проучване установи, че само около 20% от офисите в централната част на Лондон в момента имат енергийна класификация „А“ и „В“. А около 57% от работните пространства в столицата на Обединеното кралство попадат в „D“ и „G“ категории.

Подкрепи Economic.bg