10-те най-интересни места за живеене на планетата

Някои райони са по-пригодени за живот и урбанизирани, други предлагат нестандартни условия и невероятни гледки

10-те най-интересни места за живеене на планетата
5558 ~ 3 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

На нашата планета почти няма място, където човешката цивилизация да не може да съществува. Някои райони са по-пригодени за живот и урбанизирани, други предлагат нестандартни условия и невероятни гледки. 

Ал Хаджара

Ал Хаджара е град, построен директно върху камъните на планината Хараз в Йемен. Името му буквално означава "От скалата". Градът е толкова древен, че местните дори не знаят със сигурност кога е бил създаден. Според учените Ал Хаджира е заселен поне от 12 век. Интересното на града е начинът, по който са били изграждани къщите - направо върху голите скали. Улиците са много тесни, а някои къщи се намират буквално на ръба на скалите.

Хуанконг Си

Селището Хуанконг си, наричано още "Висящият манастир" се намира в провинция Шанхи. Мястото е построено през 491 г. с техники, които и до ден днешен се използват в съвременната архитектура. 

Кападокия

Това красиво по свой начин място се намира в древен район на Андола, Турция. Местните жители са използвали необичайния релеф на местността в своя полза. Кападокия попада в списъка със световно наследство ЮНЕСКО. Най-интересното селище в региона е град Гоьреме, където камъните са ерозирали в гъбоподобни форми. 

Манастирът Русану

Русану е манастир, разположен в сърцето на Гърция - Метеора. Манастирът е изграден върху песъчливи скали, останали след ерозията на масивите около тях. Построени са шест религиозни сгради на върховете на тези стълбове, като най-известният е Русану.

Сетенил Де Лас Бодегас

Това необикновено място се намира в Андалусия, Испания и има хилядолетна история. По-интересното обаче е как хората са издълбали стените на дефилето и са направили къщи в изкопаните улеи. Къщи са построени както под тонове камъни, така и върху скалите.

Каса до Пенедо

"Къщата от камък" е разположена в планината Фафе в северна Португалия. Построена е през 1974 г. от инженер от близкия град Гимараеш, но поради отдалеченото си местоположение, е била обирана редица пъти. Въпреки това необичайният й дизайн привлича стотици туристи. 

Понте Векио

Понте Векио е забележителен мост във Флоренция, построен през 1345 г. По протежението на моста има построени къщи и магазини на златари и търговци на скъпоценности.

Матмата

Селището Матмата е разположено на 355 км на юг от Тунис. За да живеят на това място, хората са копали тунели в земята. Матмата съществува от преди римско време, но историята му започва едва след 60-те. Не е ясно обаче, защо хората са решили да живеят под земята. Според някои учени са искали да се скрият от вражески нападения. Други смятат, че са използвали пещерите, изкопани от изчезнали пустинни същества.

Сийленд

Сийленд е едно от най-странните места на земята и дори е описвано като микро държава, тъй като не се намира на териториалните новини на нито една държава. Някои хора в света го приемат за най-малката държава в света. Мястото е военна площадка от Втората световна война и най-близкият бряг до нея е Съфолк във Великобритания. Създаден е от радио пиратът Пади Рори Бейтс, който окупира площадката през 1967 г., за да излъчва оттам радио "Есекс". По-късно се провъзгласява за крал на Сийленд.

Джон О Гроутс

Фарът е почти най-северната точка на Британия и се намира на около 2.5 км от малки град Джон О Гроутс, в който живеят близо 300 души.Подкрепи Economic.bg