100 000 искат да колонизират Марс

Сред ентусиастите има и четирима българи

144 ~ 2 мин. четене

Повече от 100 000 души от цял свят са подали молби за еднопосочен билет до Марс. Това обяви пред CNN Баз Ландсдорп, организатор на проекта на НАСА "Марс 1", който по план трябва да стартира през 2022 г. Въпреки неяснотите около финансирането и осъществяването на проекта, както и за сигурността на бъдещите участници в суровите условия на чуждата планета, до момента желаещите да се включат в него са 30 000 само от САЩ. Сред ентусиастите има и четирима българи, предаде bTV.

Ландсдорп не уточнява колко от желаещите вече са платили първоначалната такса за включването си в начинанието. По принцип всеки жител на Земята може да кандидатства за участие в колонизацията на Червената планета, но таксите са различни за представителите на различните националности. От компанията казват, че те се определят въз основа на брутния вътрешен продукт на страната, от която идва кандидатът. За американците таксата е 38 долара.

Първият полет по проекта ще струва 6 млрд. долара, като организаторите се надяват да съберат средствата от спонсори.

„На медиите е отредена централна роля, защото ще им бъде предложено да закупят изключителните права за заснемането на документални филми и шоу програми както за тренировките на марсонавтите на земята, така и за първите им стъпки на Червената планета," обясни координаторът на проекта.

През тази година от „Марс 1" ще подберат от всички кандидати 40 астронавти. Четирима от тях - по двама представители на двата пола, ще бъдат определени за първия полет, планиран да излети през септември 2022 г. Те трябва да кацнат на Марс през април 2023 г.

Втората група от четирима ще излети две години по-късно. Никой от тях обаче няма да се върне на Земята. Срокът на обучението тук е 8 г. Вода и кислород марсонавтите ще добиват на място.

Подкрепи Economic.bg