100 млн. евро са българските депозити в Кипър

Според Moody’s, към края на 2012 г. руските банки са имали вложени 9 млрд. евро в банковите институции на острова

208 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Според данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), български юридически и физически лица имат депозити в размер на общо 100 млн. евро в кипърски банки. Статистиката, цитирана от Reuters, не обхваща депозитите на родните банкови институции.

Общата депозирана сума в банките, опериращи на Острова на Афродита, възлиза на 107.8 млрд. евро. От тях 38.2 млрд. евро са на банкови институции, а 69.6 млрд. евро - на други юридически и на физически лица. Малко повече от половината от общата сума - 56.6 млрд. евро, е на кипърски вложители.

Според международната рейтингова агенция Moody’s, към края на 2012 г. руските банки са имали вложени 9 млрд. евро в банковите институции в Кипър, а руските корпоративни депозити на острова възлизат на близо 15 млрд. евро.

В изявление, цитирано от ИТАР-ТАСС, министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев обяви, че сметките на руските публични агенции в Кипър са били блокирани. Той направи това в момент, когато се очаква кипърският финансов министър Михалис Сарис да възобнови преговорите с Москва за отпускане на помощ от около 5 млрд. евро.

Консултативните срещи между финансовия министър на Кипър Михалис Салис и руския му колега Антон Сулианов се очаква да продължат и днес. През вчерашния ден The Wall Street Journal предаде, че Сарис ще предложи сделка в Москва, след която големите депозити на руските инвеститори в Кипър ще бъдат обложени в размер на 20-30%. В замяна на това Русия ще получи по-голям пазарен дял в енергийния сектор на островната страна.Подкрепи Economic.bg