Оздравяването на БДЖ е приоритет за служебния транспортен министър

Не са изключени смени в ръководството на държавната железница, намекна транспортният министър

Снимка: БГНЕС

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Ще направя всичко възможно, за да оздравим "Холдинг БДЖ", което е във фактически фалит от 2008 г. Това каза служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев при представяне на екипа, с който ще работи по време на управлението на служебното правителство.

Не са изключени смени в ръководството на държавната железница, намекна транспортният министър. "Знам рокадите в БДЖ, но ще ви ги кажа след време", каза Кръстев. Той припомни, че в периода, в който беше заместник-министър на транспорта е предложил Филип Алексиев за финансов директор на БДЖ, защото е искал да се сложи ред в паричните потоци след сигнали от кредитори на холдинга за неправомерни харчове. "Кредитният съвет към БДЖ има консултативен характер и ще дава сигнали към кредиторите на дружеството. Няма да има управленски функции", увери Кристиан Кръстев.

Служебният транспортен министър ще има лична среща с двамата най-големи кредитора на БДЖ. "Когато съм наясно с аргументите на двете страни ще взема конкретни решения", увери Кръстев. От думите му стана ясно, че в края на месеца всички нови спални вагони ще са в България. "Натрупаните загуби към момента са около 716 млн. лв.", каза Кръстев.

Министърът коментира и темата с готвената от Европейската комисия (ЕК) наказателна процедура срещу България заради мултиплексите. "Предприели сме мерки, ще помоля ЕК за още малко време преди да стартира процедурата", каза Кръстев и увери, че са предприети мерки за решаване на казуса.

Той представи и екипа, с който ще работи. Албена Лазарова е новият зам.-министър. В последните два парламента тя е била секретар на Народното събрание. Валери Борисов остава зам.-министър. Георги Андреев остава директор на пресцентъра на министерството, а Нина Тодорова ще е началник на кабинета на министъра. "Не съм променял администрацията, нямам и намерение да го правя, освен ако някой не наруши закона", коментира Кристиан Кръстев.

Подкрепи Economic.bg