12 акта за неспазване на забраната за пушене

Тютюневите компании очакват 15 процента спад на приходите

12 акта са равносметката от проверките в първия ден от забраната за пушене на обществени места в страната. Проверените заведения в София са 325, като са съставени 4 акта, а във Варна са 120, като са съставени едва 2 акта за неспазване на  забраната, съобщи бТВ.

По думите на здравния министър Десислава Атанасова проверките по Черноморието ще зачестят заради летния сезон. Според нея след половин година отношението на пушачите няма да е каквото е в момента, тъй като те ще свикнат с промените.

Очаква се забраната за тютюнопушене на обществени места да засегне не само ресторантьорския и хотелиерския бизнес, а и тютюневите компании.

Според техни разчети въвеждането на забраната е довело до големи загуби в други държави. Пълна забрана за пушене има в още 7 държави.

В момента от данъци и акциз в хазната постъпват около 1,7 млрд. лв. Така, ако се реализира песимистичният вариант, продажбите ще паднат с 15 процента, а приходите съответно с 255 млн. лв. При оптимистичните очаквания на компаниите са намаление от 7 процента и 119 млн. лв.

Коментари: 0