121-мегапикселова снимка на Земята (+ видео)

За да направи въпросните рекордно големи като размер и резолюция фотографии апаратът е комбинирал видимия и инфрачервения спектър на светлината

През януари миналата година от космодрума в Байконур стартова ракета Зенит извела в орбита спътника «Электро-Л», чиято основна мисия е да изучава магнитното поле на Земята, да анализира състоянията на водните басейни и да помага за прогнозирането на времето и климата. Тези дни обаче апаратът придоби известност не със своите основни функции, а с доставянето на най-големите в досегашната история на човечеството снимки на Земята, предава pcworld.bg.

От височина 40 000 км спътникът на всеки 30 минути правил снимки на планетата с резолюция 121 мегапиксела. При тази разделителна способност всеки пиксел от фотографиите на Земята е равен на 1 км от повърхността на планетата.

За да направи въпросните рекордно големи като размер и резолюция фотографии апаратът е комбинирал видимия и инфрачервения спектър на светлината. Според наличната информация, инфрачервеният светлинен диапазон бил нужен за фиксирането на растителността на планетната повърхност. Поради тази причина на оригиналните снимки от спътника "зелените" области на Земята всъщност са изобразени в оранжево, докато обработения вариант изглежда по-близо до "оригиналния" вид на планетата.

Предлагаме Ви TimeLapse видео, монтирано от фотографиите на руския спътник:


Коментари: 0