15 лв. отгоре за точни сметки за парно

Около 45% от абонатите избират топломери с радиоотчет

6648 ~ 1 мин. четене

Средно около 30 лв. на отоплителен сезон ще излиза цената за ежемесечно отчитане на топломерите по радиаторите и получаване на реална сметка за парно всеки месец. Това изчисли управителят на фирмата за дялово разпределение „Техем Сървисис” Милена Стоянова.

В момента за средностатистически апартамнт с 3 радиатора, годишната такса за отчет на уредите за дялово разпределение е 14.28 лв. Ако в предстоящите изменения на Закона за енергетиката бъде въведено задължението топломерите да се отчитат всеки месец и абонатите на топлофикациите да получават реални сметки, това означава, че към тази сума ще трябва да се добавят още 15 лв. за целия сезон, ако блокът е оборудван с топломери с дистанционно отчитане.

В момента толкова е таксата и за единични сгради, които са поискали месечен отчет, каза още Стоянова.

Ако сградата е с обикновени уреди, които изискват посещение на отчетник в дома, допълнителната такса скача на 18 лв. Според Стоянова обаче в София, поради огромния брой абонати, е практически невъзможно да се мине на месечно отчитане, ако повечето сгради нямат радиоуреди. Вероятно двете неща трабва да бъдат обвързани, смята тя.

Около 45% от клиентите на „Техем” в София избират да подменят топломерите с изтекла 10-годишна гаранция с радиоотчитане. В близките месеци обаче делът им най-вероятно ще се увеличи, тъй като фирмата предлага модерните уреди на същата цена като обикновените.

Данните на компанията показват още,  че болшинството от хората предпочитат да платят в брой новите си уреди, тъй като в повечето случаи сумата е между 100 до максимум 200 лв.

 

Кристиан Костурков

Подкрепи Economic.bg