Мораториумът върху шистовия газ остава

България очаква газ от Черно море. Стартира ОВОС за 2 км от Южен поток

32 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

В България има мораториум върху проучването и добива на шистов газ и не сме си сменили позицията. Докато цялото общество не е убедено, че това е безопасна технология, мораториумът няма да отпадне. Така министър Делян Добрев коментира изказвания на представители на чуждестранни компании по повод решенията на някои европейски държави да започнат търсене на газ в шисти на тяхна територия. Министърът откри Първата регионална конференция "Газови перспективи" в София.

"Разбираемо е, че адвокатските компании, които представляват големи консорциуми, защитават тезата, че забраната за проучване трябва да отпадне. Само това не е причина правителството да се съобрази с техните искания да отпадне мораториумът", каза Добрев и обясни, че парламентарна комисия обследва най-добрите практики, кани и изслушва лектори и всички заинтересовани страни - екологични организации и геолози, международни експерти.

"Докато не сме напълно убедени в безопасността на метода за проучване, мораториумът ще остане. Нямаме никакви проблеми в позицията по отношение на този мораториум и не работим в посока на неговата отмяна", категоричен е енергийният министър.

Преди няколко дни Румъния реши да допусне добива на шистов газ. Украйна преди две седмици подписа споразумение с Шел за проучване за шистов газ. Великобритания миналата година отмени своя мораториум и въведе данъчни стимули, с цел по-бързото развитие на тези проучвания. Тези правителства са преосмислили позициите си не под външен натиск, а защото виждат индустриалната революция в САЩ, предизвикана от добива на шистов газ. Цената на газа в САЩ е 6 пъти по-ниска, отколкото в България. Там газът струва 70 долара, у нас - над 400 долара, в Румъния - близо 500 долара.

Според Добрев тези държави нямат толкова проекти за търсене на газ, колкото има България в момента. Не бързаме с вземане на такова решение, защото очакваме значителни находища от проучваните блокове дълбоко в Черно море, обясни енергийният министър.

През 2012 г. България  даде началото на проучванията за добив на газ в блок "Хан Аспарух" в северната част на Черно море.

В края на миналата година е публикувана обявата отдаване за проучване на блок Терес в южната част на дълбоко Черно море и вече три големи компании - две европейски и една американска са купили документи. Очаква се публикуването на блок "Света Марина", съседен на "Хан Аспарух" от север. Веднага след като ВАС вземе решение за блок "Селистар", който се намира в южната част на Черно море и очакваните находища на газ са значителни,  ще стартира прозрачна процедура за отдаването му за проучване.

"Ако в дълбините на Черно море се открие наличието на природен газ, това ще задоволи потреблението в България за десетки години", отбеляза още министър Добрев.

Компанията, която изгражда газопровода Южен поток в частта му под Черно море стартира процедура по ОВОС за първите два километра от сухопътния участък на тръбата, която ще излезе на плажа Карадере, до Варна. Ще бъдат спазени всички екологични изисквания според оценката за въздействие върху околната среда и оценката за съответствие по Натура 2000. Териториите, през които ще премине газопроводът , трябва да придобие сервитутни права, които съответно се заплащат, каза министър Делян Добрев.

Подкрепи Economic.bg