20% от заведенията ще фалират при забрана на пушенето

Оборотът ще падне с до 300 млн. лв., заяви Благой Рагин

Оборотът на заведенията у нас ще падне с до 300 млн. лв., ако се въведе пълната забрана за пушене в затворени обществени помещения. Това заяви председателят на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация (БРХА) Благой Рагин по време на протеста срещу закона в София днес.

Спадът ще доведе до фалит на 20% от ресторантите, казината и дискотеките у нас до март 2013 г., добави Рагин. "Тези които останат без работа ще могат да заминат в Казахстан, където има програма от 2 милиарда евро за развитие на малкия и средния бизнес. От тази страна вече има запитвания за въвеждане на българско ноу хау. Не знам обаче какво ще спечели държавата ако нашите деца заминат да работят там", каза Рагин.

Председателят на БРХА посочи, че искат тази тотална  забрана да се отложи с няколко години, докато икономиката  тръгне нагоре. "Аз съм непушач и ако зависи от мен бих забранил напълно производството и продажбата на цигари, но икономиката не може да се спре", допълни той. 

Около 200 души се събраха на площад "Александър Батенберг" в София на протестен хепънинг срещу въвеждането на пълна забрана за пушене в закрити обществени места. Тя трябва да влезе в сила от 1 юни тази година.

Коментари: 0