Гърция разорена до шест седмици

Зам.-премиерът Теодорос Пангалос заяви, че парите на страната му свършват

Заместник-премиерът на Гърция предупреди, че парите на страната му ще свършат до шест седмици, освен ако не се придържа към условията на оспорвания от гърците спасителен план, пише „Сидни Морнинг Хералд”, цитиран от Фокус.

В интервю за британското издание Теодорос Пангалос заяви, че „много се е страхувал от това, което ще се случи, след като гръцките гласоподаватели отхвърлят споразумението на неотдавнашните гръцки избори”.

„Ние искаме да бъдем в ЕС и еврозоната, но не искаме да плащаме за нищо, свързано с миналото”, добави той. „Съществува школа на мислене, която твърди, че германците блъфират, че те имат нужда и никога няма да ни изхвърлят от еврозоната. Но това, което ще се случи, е че те няма да ни дадат пари, за да изплатим дълга си”, добави той.

„Ние ще бъдем в хаотичен банкрут, контрол извън контрола. Държавата няма да може да плаща заплати и пенсии. Това не се осъзнава от гражданите”, подчерта Пангалос.

Партията, която най-много се облагодетелства на изборите, лявата коалиция "Сириза", спечели второто място, след като обеща отмяна на спасителния план. Планът гарантира продължаване на финансовия поток от заеми към страната. Германия, която е основният кредитор, по-рано заяви, че ще спре плащанията, ако Гърция не спази обещанията си за строги икономии.

Коментари: 0