20% повече туристи очакваме през лятото

Министър Делян Добрев откри в Търново изложение за културен туризъм

6406 ~ 2 мин. четене

С 20% повече туристи очакваме през тази година, каза министърът на икономиката Делян Добрев във Велико Търново днес. Според него туризмът е единствената сфера в икономическия живот на страната, която в период на криза се развива, в резултат на предприемчивостта на браншовите организации. Добрев откри в старопрестолния град изложението "Културен туризъм". 

Министърът на енергетиката, икономиката и туризма засади пет брези в парк "Картала" заедно с кмета Даниел Панов. България подкрепя създаването на „Южен газов коридор", каза министър Делян Добрев. Общото становище е, че Европейската комисия трябва съвместно да преговаря със страните от Каспийския регион, за да гарантира, необходимите количества газ за Европа, като се търсят между 20 и 30 милиарда кубика, обясни Делян Добрев. По думите му проектът ще доведе не само до енергийна сигурност, но и до диверсификация, защото ще имаме друг източник и реална конкуренция на пазара на газ. Ние подкрепяме изграждането на „Южен газов коридор", без значение кой от вариантите за трасе ще се избере, и се надяваме той да се случи в най-къси възможни срокове, добави министърът.

По повод спрения проект за АЕЦ "Белене" Делян Добрев коментира, че никога не е ставало въпрос държавата ни да плаща неустойки. България ще заплати само произведеното вече оборудване за централата. Наша работна група тази седмица е била в Русия. Представените сметки на двете страни са много близки, остава те да се прецизират и чак тогава ще обявим сумата, каза министър Добрев.

Той съобщи още, че вече е стартирала процедурата по удължаването на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Сключен е договор с консорциум от 14 фирми, който трябва да анализира състоянието и оборудването на системите и да предпише мерки за удължаване на експлоатацията на двата блока. Това е най-големият приоритет на правителството в сферата на енергетиката, подчерта Делян Добрев.

Подкрепи Economic.bg