200 милиона загуби по празниците

Дългите почивни дни не са рентабилни за бизнеса, освен за търговци и хотелиери

Многото почивни дни не са рентабилни за икономиката. Само през април, заради четирите празнични дни по Великден загубите за родния бизнес ще са между 150 и 200 милиона лева, сочат данните на Центъра за изследване на демокрацията, съобщи бТВ.

Загубите идват основно от допълнителните плащания за работещите през почивните дни, заради спирането изцяло или частично на производството и спада в оборотите.

Основните губещи браншове са банките, индустрията и търговията, но без хранителните вериги, които отчитат най-добрите обороти. Сред печелившите също са хотели, ресторанти и бензиностанции.

Най-сериозно 4-дневната ваканция ще се отрази на предприятията, които имат определени срокове за доставка или поръчки, коментира председателят на Блъгарската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Фирмите или ще трябва да наваксват в следващите работни дни, или да плащат допълнително на служители, за да работят през почивката, или да забавят доставките си и да плащат неустойки.

Отработването на почивките също не е разумна мярка, защото натрупването на повече от 5 работни дни намалява ефективността на хората и влияе върху производителността, която в България е най-ниска за целия Еворсъюз, коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

250 хиляди българи планират да пътуват по Великденските празници, показва проучване. Тези от тях, които ще почиват при роднини, ще похарчат средно 128 лева, 240 лева ще дадат тези, които са избрали хотел в страната и близо 500 лева - тези, които отиват в чужбина.

 

Коментари: 0