ЕС търси решение на проблема с младежката безработица

Премиерът и финансовият министър ще представляват България на заседанието на Европейския съвет

40 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Мерките, които да помогнат за решаването на проблема с младежката безработица, както и бъдещата икономическа политика на Европейския съюз (ЕС) ще обсъждат днес и утре държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

В заседанието на Европейския съвет на 27 и 28 юни България ще бъде представена от министър-председателя Пламен Орешарски и министъра на финансите Петър Чобанов, съобщиха от правителствената пресслужба. На срещата на върха се очаква да се обсъдят още развитието на отношенията между ЕС и стратегическите партньори и да се направи преглед на напредъка по политиката на разширяване на съюза.

По темата за младежката заетост ще се акцентира върху реформи в държави с високи нива на младежка безработица, сред които е и България. Основните въпроси са свързани с действията на държавите-членки по отношение на трудовите пазари и системите за професионално обучение и образование в контекста на напредъка по изпълнението на съответните структурни мерки, облекчаването на данъчната тежест на работната сила и мобилизиране на всички инструменти в подкрепа на младежката заетост.

Лидерите в ЕС ще направят преглед на изпълнението на Пакта за растеж и работни места, като се очаква дебатът по завършване изграждането на Икономическия и паричен съюз да бъде съсредоточена върху банковия съюз и постигането в краткосрочен план на съгласие по оставащите му градивни елементи.

Най-вероятно Европейският съвет ще потвърди решение за определяне на дата за начало на преговори за присъединяване със Сърбия, както и за откриване на преговори за сключване на споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово.

Подкрепи Economic.bg